Články
Úvod Články Kyseliny v kosmetice: Proč a jak je používat?

Kyseliny v kosmetice: Proč a jak je používat?

Kyseliny v kosmetice: Proč a jak je používat?

Kyseliny v kosmetice? Pravděpodobně jste o nich už slyšeli. Ale proč? Z hodin chemie se zdá, že nás rozhodně učili, abychom si na ně dávali pozor, a teď jsou tu i ve složení kosmetických výrobků. Žádný stres! Jde o to, že kyseliny, o kterých budeme mluvit, jsou jiné než ty z hodin chemie a mají úžasné přínosy pro vaši pleť. Jsou ideální pro exfoliaci a rozjasnění. Proč se tedy kyseliny stále častěji používají v kosmetice a jak je používat?

Proč kyseliny do kosmetiky?

Proč se tedy kyselinám v dnešní době věnuje tolik pozornosti a jsou součástí mnoha kosmetických výrobků? Kyseliny způsobily v péči o pleť skutečnou revoluci, protože dokáží účinně léčit specifické kožní problémy. Kyseliny fungují tak, že exfoliují pokožku, což znamená, že pomáhají odstranit odumřelé kožní buňky a uvolnit místo novým. Tento proces podporuje výměnu buněk a může zlepšit celkový vzhled pleti. Kyseliny jsou vhodné zejména na problémy, jako je akné, hyperpigmentace (tmavé skvrny), jemné vrásky a mdlost.

Jaké jsou typy kyselin a jaké jsou jejich výhody?

Alfa-hydroxykyseliny (AHA):

AHA jsou nejlepšími přáteli vaší pleti, pokud jde o exfoliaci. Mezi běžné AHA, o kterých jste možná slyšeli, patří kyselina glykolová a kyselina mléčná. Tyto kyseliny jemně odstraňují odumřelé kožní buňky, vyrovnávají strukturu pleti a zlepšují její tón. Při pravidelném používání zaznamenáte jasnější pleť. AHA kyseliny mohou být prospěšné pro většinu typů pleti. Pokud však máte citlivou pleť, začněte s nižšími koncentracemi a postupně je zvyšujte. Přečtěte si níže, zda byste vůbec měli kyselinu používat.

Beta hydroxykyselina (BHA):

BHA neboli kyselina salicylová je pomocníkem pro pleť se sklonem k akné. Je rozpustná v tucích, což znamená, že je schopna pronikat do pokožky přes mazové žlázy, což pomáhá rozpouštět mazové zátky a snižuje výskyt akné. BHA je také skvělý pro redukci zánětu, takže dokáže zklidnit otravné akné, stejně jako pro pigmentaci a jemné vrásky. Pokud bojujete s akné, může zařazení BHA do vaší rutiny přinést znatelný rozdíl.

Kyselina hyaluronová (HA):

Nenechte se zmást slovem "kyselina". Nejedná se o žádné "rozpouštění". Kyselina hyaluronová je kupodivu hydratační prostředek. Zajímavé je, že jde o přirozenou látku, která se nachází v naší pokožce a která zadržuje vlhkost. S přibývajícím věkem jí naše pokožka část ztrácí, což může vést k jejímu vysušování a tvorbě vrásek. Proto je třeba ji doplňovat, aby se zachovala vypnutá pleť.

Jak začít používat kyseliny?

Kyseliny nejsou univerzální látky, které by vyhovovaly každému. Vše je velmi individuální a je třeba začít pomalu a v menším množství. Zde je několik tipů, které vám pomohou začít: 

Testování: Před použitím nové kyseliny na obličej naneste malé množství přípravku na čistý kousek pokožky na horní části předloktí. To vám pomůže zjistit, zda máte nějaké nežádoucí reakce. 

Začněte s nízkými koncentracemi: Zejména pokud máte citlivou pleť, začněte s výrobky s nižšími koncentracemi kyselin a postupně je navyšujte. Nespěchejte s každodenní aplikací. To umožní vaší pokožce přizpůsobit se a minimalizovat riziko podráždění.

Postupně zvyšujte dávkování: Když si pokožka na kyselinu zvykne, můžete postupně zvyšovat frekvenci nebo koncentraci. Nezapomeňte však, že klíčem k úspěchu je umírněnost. Nadměrné používání kyselin může vést k vysušení nebo podráždění, proto naslouchejte své pleti a najděte správnou rovnováhu.

Chraňte svou pokožku: Některé kyseliny mohou zvýšit citlivost pokožky na slunce, proto je důležité denně používat SPF, abyste předešli nežádoucím reakcím a hyperpigmentaci. Pomůže vám to ochránit pokožku před škodlivým UV zářením a zabránit jejímu případnému poškození.

Před použitím se nezapomeňte poradit s odborníkem! Pečujte o zdraví své pleti a mějte se rádi :-)

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode