Články
Úvod Články Proč je důležité používat SPF?

Proč je důležité používat SPF?

Proč je důležité používat SPF?

Konečně jaro a sluníčko. Hřejivé paprsky na kůži, šumění šplouchajících vln nebo jen první procházky po městě, příroda... to stačí, abyste zapomněli, že ultrafialové záření může být velmi škodlivé! A to ani nemluvíme o chladnějších ročních obdobích, kdy nebezpečí hrozí také.

Jaká jsou nebezpečí slunečního záření pro vaši pokožku?

Pokud jde o sluneční záření, ne všechny typy jsou si rovny. Existují tři různé typy ultrafialového (UV) záření: UVA, UVB a UVC. Z nich jsou UVA a UVB nejběžnější a pro pokožku nejškodlivější.

UVA paprsky pronikají hluboko do kůže a mohou způsobit dlouhodobé poškození – předčasné stárnutí, vrásky a stařecké skvrny. Mohou také způsobit poškození DNA, které může vést k rakovině kůže.

Paprsky UVB jsou kratší a nepronikají do kůže tak hluboko jako paprsky UVA, ale jsou intenzivnější. Jsou hlavní příčinou spálení a mohou také přispět ke vzniku rakoviny kůže. UVB paprsky jsou nejsilnější v letních měsících a ve vysokých nadmořských výškách/stupních .

Obecně platí, že jak UVA, tak UVB paprsky mohou být pro pokožku škodlivé a časem ji poškodit. Proto je důležité chránit pokožku před oběma typy paprsků širokospektrálním opalovacím krémem s ochranným faktorem SPF 30 nebo vyšším. Ať už jste muž nebo žena, zde je několik důvodů, proč je důležité používat SPF:

Důvod č. 1: Prevence rakoviny kůže

Začněme tím nejdůležitějším. Rakovina kůže je nejčastějším typem rakoviny na světě a hlavním rizikovým faktorem je ultrafialové sluneční záření. Dobrou zprávou však je, že používání ochranného faktoru SPF může pomoci rakovině kůže předcházet. Proto ani nepřemýšlejte o tom, zda použít SPF, nebo ne, ale používejte ho hned od rána! A pokud ho nemáte, běžte do nejbližší lékárny.

Důvod č. 2: Zabraňte předčasnému stárnutí pleti

Nikdo nechce vypadat jako krém předčasně (trochu vtip). Ale přesně to se může předčasně stát, pokud nepoužíváte SPF. Sluneční UV záření způsobuje vrásky, stařecké skvrny a další známky předčasného stárnutí. A buďme upřímní, nikdo nechce vypadat starší, než je jeho věk. Proto je lepší jim předem předcházet a stárnutí oddálit, čímž svou pokožku ochráníte a udržíte si ji mladistvou po dlouhá léta.

Důvod č. 3: Vyhněte se bolestivým popáleninám od slunce

Všichni jsme to zažili. Strávíte příliš mnoho času na slunci, nenamažete se opalovacím krémem a vzápětí máte jasně červenou spáleninu. Ups. Koho by napadlo, že se to stane tak rychle? Problémem však není jen bolest. Spálení od slunce může také zvýšit riziko vzniku rakoviny kůže a způsobit dlouhodobé poškození. Proč tedy nepoužít SPF hned?

Důvod č. 4: Udržujte si rovnoměrnou strukturu pokožku

Všimli jste si někdy, že při pobytu na slunci jsou některé oblasti vaší pokožky tmavší než jiné? Je to proto, že UV záření může způsobit hyperpigmentaci nebo nerovnoměrný tón pleti, zejména u zralé pleti. SPF vám pomůže udržet rovnoměrný tón pleti. Žádné skvrny, přátelé.

Důvod č. 5: Je to snadné

Přiznejme si, že používání SPF je jednoduché. Stačí použít krém nebo sprej s touto látkou při ranní rutině a máte vystaráno. Stačí si koupit již hotový hydratační krém s touto účinnou látkou a vše je ještě jednodušší. Nezabere to ani minutu a může vám to v budoucnu ušetřit spoustu starostí. Navíc je k dispozici mnoho variant, takže určitě najdete tu, která vám bude vyhovovat.

Jak si vybrat ochranný faktor SPF?

Pokud jde o výběr správného SPF pro vaši pleť, je důležité vzít v úvahu váš odstín pleti, to, jak snadno se vaše pleť spálí, a jak dobře se opaluje. Zde je několik tipů, které vám pomohou vybrat správný SPF v závislosti na tónu vaší pleti:

  • Světlá pleť: Pokud máte světlou pleť, která se snadno spálí a špatně se opaluje, měli byste zvolit produkt s vyšším SPF. Hledejte opalovací krém s SPF alespoň 30 nebo vyšším, nejlépe 50.
  • Středně tmavá pleť: Pokud máte průměrnou pokožku, která se občas spálí, ale snadno se opálí, můžete zvolit o něco nižší SPF. Hledejte opalovací krém s SPF alespoň 15 nebo vyšším. Opět však záleží na lokalitě. Pokud jste dole u moře, je lepší zvolit silnější - alespoň 30, zejména pro pokožku obličeje.
  • Tmavší pleť: Pokud máte tmavou pleť, která se zřídkakdy spálí a snadno se opálí, vystačíte si s nižším SPF. Stále je však důležité chránit pokožku před UV zářením, proto hledejte opalovací krém s SPF alespoň 15 nebo vyšším.

To je vše, přátelé. Ať už jste muž nebo žena, používání SPF je důležité pro zdraví a vzhled vaší pokožky. Proto neváhejte, používejte opalovací krém a užívejte si slunce bez neblahých účinků. Vaše pokožka vám poděkuje.

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode