Články
Úvod Články Jak se starat o pleť, když je venku pod nulou?

Jak se starat o pleť, když je venku pod nulou?

Jak se starat o pleť, když je venku pod nulou?

„Máte něco pro suchou pleť?“ – položili jste aspoň jednou začátkem zimy podobnou otázku v drogérii nebo obchodě s kosmetikou?

Nutnost přizpůsobovat se velkým teplotním výkyvům jako je náhlý pokles venkovních teplot, pak přechod do vyhřátého bytu nebo silná klimatizace v kanceláři – souhrn zmíněných faktorů znamená pro pokožku stres, na který pak přirozeně reaguje negativně. Mezi nejčastější potíže patří podráždění a nepříjemný pocit suchosti, přičemž na typu pleti v takovou chvíli moc nezáleží. Nejvíc samozřejmě trpí citlivá pokožka, avšak i pro normální pleť nemusí být zimní podmínky lehce zvladatelné. Situaci lze však napravit pomocí řádného systému péče o pleť, uzpůsobeného „na míru“ pro chladnější období.

Začneme pocitem „suché pleti“, příznakem, se kterým se často snažíme bojovat samostatně, bez pomoci odborníků. Důležité je však rozlišovat dva stavy: „suchá“ pleť a „dehydrovaná“ pleť. Zatímco suchá pleť je definována jako určitý typ pleti, k dehydrataci může docházet u jakéhokoliv typu pleti za určitých podmínek, neboť při tomto stavu pokožka zkrátka „ztrácí vodu“.

Jak zjistíme, zda se jedná o suchou nebo dehydrovanou pleť?
 

  • Turgor pokožky, neboli tlak na její povrch, je jedním ze základních klinických příznaků suché pleti: po vyvinutí mírného tlaku, např. prstem, zůstane na pleti stopa. U dehydratované pokožky se to nestane.
  • Suchá pleť rychle zčervená při působení vnějších faktorů jako je teplo, chlad nebo exfoliační kosmetické procedury.
  • Suchá pleť se vyznačuje mimickými vráskami, zatímco pro dehydratovanou pleť je typická jemná síť vrásek, které mizí téměř hned po dosažení potřebné hydratace.
  • Dehydratace pleti se řeší pomocí hydratačních salonních procedur nebo pomocí hydratačních přípravků určených pro konkrétní typ pleti.
  • Suchá pleť, stejně jako každý typ pleti, vyžaduje pravidelnou péči pomocí speciálních přípravků, určených právě pro ni. V tomto případě hledejte přípravky s poznámkou  „pro suchou pleť“.

 

Preventivní opatření, jež zabrání vzniku pocitu suchosti pleti jsou ovšem jednoduchá.
 

  • Používat krémy s SPF faktorem a to celoročně, obzvlášť pak po salonních procedurách jako jsou chemické peelingy nebo ošetření pomocí laseru.
  • Hlídat obsah olejů a tuků v podzimních a zimních pleťových krémech (ten by měl být kolem 70-75 %). Tato míra je velmi důležitá, hlavně pokud trávíte hodně času venku. Oleje totiž vytváří tenkou „fólii“, jež brání pleť před mrazem a dehydratací. 
  • Nanášet hydratační krém nejpozději 40 minut před tím než půjdete ven. V opačném případě mohou miniaturní kapky vody, která je přítomná v každém pleťovém krému, zmrznout a způsobit poškození pleti.
  • Vyměnit lesky na rty za hydratační balzámy a rtěnky.
  • Obohatit domácí kosmetické rituály o hydratační pleťové masky (viz např. naše maska EnteFace s obsahem arganového oleje a panthenolu – obě látky skvěle hydratují pokožku).
  • Používat pouze jemné exfoliační prostředky. Tato procedura, během které se pleť zbavuje odumřelých buněk, by neměla být pro pleť traumatická.
  • Vynechat matující kosmetické prostředky, jež mohou způsobit dehydrataci pleti. V případě smíšené pleti to většinou udělat nejde, avšak na současném beauty-trhu existují hydratační a zároveň matující prostředky.
  • Dodržovat pitný režim – pravidlo, na které se mnohdy zapomíná.


Jak zvládáte přechod do zimního období vy? :)

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode