Články
Úvod Články Gastrointestinální trakt a další orgány: co může způsobit zhoršení stavu pleti?

Gastrointestinální trakt a další orgány: co může způsobit zhoršení stavu pleti?

Gastrointestinální trakt a další orgány: co může způsobit zhoršení stavu pleti?

Zdravou pleť obličeje si přeje každý z nás. Při výběru mnoha přípravků, které o ni pečují a pomáhají při jejích problémech, někdy zapomínáme, že zdraví pleti nezávisí jen na vnějších faktorech, ale také na těch vnitřních. Existuje řada faktorů, které mohou přispívat ke špatnému stavu pokožky, včetně problémů s trávicím traktem (GIT) a dalšími orgány.

 

  • Trávicí problémy. Gastrointestinální trakt hraje důležitou roli ve zdraví kůže. Pokud trávicí systém nefunguje správně, může to vést k různým kožním onemocněním, z nichž se všechna mohou na kůži projevit v podobě akné, ekzémů a růžovky. Trávicí systém pomáhá vyplavovat z těla toxiny a odpadní látky, a pokud nefunguje efektivně, začnou se tyto toxiny vyplavovat přes kůži. Špatné trávení navíc může vést k nedostatku živin, což se může projevit i na vzhledu pokožky.
  • Onemocnění jater. Játra jsou zodpovědná za filtrování toxinů a odpadních látek z těla. Když játra přestanou správně plnit svou práci, mohou se tyto toxiny hromadit a ovlivňovat kůži. Při onemocnění jater může být kůže suchá a často se šupinatí. Může také přispívat ke ztrátě pevnosti a pružnosti s výskytem různých kožních vyrážek, stejně jako pigmentace na těle a zarudnutí na dlaních.
  • Onemocnění ledvin. Ledviny jsou zodpovědné za filtrování odpadních látek z krve a jejich odstraňování z těla močí. Podílejí se také na procesu krvetvorby a udržují rovnováhu minerálů. Pokud ledviny nepracují správně, může na to poukazovat suchá, svědivá kůže, hyperpigmentace, vyrážky a výskyt mírného žlutavého nádechu.
  • Hormonální nerovnováha. Hormonální nerovnováha může různými způsoby ovlivnit zdraví pokožky. Například nadbytek androgenů (mužských hormonů) může vést k akné a nadměrné produkci tuku, zatímco nerovnováha hormonů štítné žlázy může způsobit suchou a šupinatou pokožku. Nedostatek hormonů způsobuje ztenčení a vysušení pokožky a nezdravý bledě žlutý odstín.
  • Další zdravotní potíže. Existuje řada zdravotních stavů, které mohou ovlivnit zdraví kůže, včetně autoimunitních onemocnění, jako je lupus a revmatoidní artritida, a také infekce a alergie.

 

Při jakýchkoli příznacích problematické pokožky obličeje byste měli být obezřetní a samozřejmě zkontrolovat nejen to, zda jsou pro vás vhodné kosmetické přípravky, ale také Vaši stravu a zdraví vašich vnitřních orgánů. Vyřešení problémů s trávicím traktem a dalšími orgány může zlepšit zdraví a vzhled pleti. Pokud se u vás zhoršuje stav pokožky, je důležité se poradit s lékařem, aby určil příčinu a vypracoval plán léčby.

 

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode