Články
Úvod Články Antibiotika jako součást kosmetických prostředků. Ano nebo ne?

Antibiotika jako součást kosmetických prostředků. Ano nebo ne?

Antibiotika jako součást kosmetických prostředků. Ano nebo ne?

V poslední době se v médiích často píše o rezistenci na antibiotika, přičemž jsou zároveň publikovány strašidelné statistiky. Například podle údajů portálu Eurodenik.cz, jen v zemích EU ročně umírá na infekce a onemocnění způsobená bakteriemi odolnými vůči ATB 25 tisíc lidí. Antibiotika se v současnosti zkrátka často předepisují i při lehčích onemocněních. Nově je najdeme dokonce i v kosmetice. 

Antibiotikum jako takové je „odpovědí“ na škodlivé působení mikroorganismu nebo látky na lidský organismus. Pokud má však bakterie vůči ATB vypěstovanou imunitu a působí v organismu bez problému dál, říkáme tomu rezistence. 

Existuje řada faktorů přispívajících k šíření rezistenci na ATB. 

• Nadměrné užívání ATB, dokonce v případě obyčejného nachlazení, chřipky, rýmy apod. 

• Nesprávné či nedostatečné užívání léků. Často se stává, že ihned poté, co přijde úleva, člověk přestává brát lék, čímž dává bakteriím šanci vypracovat si imunitu vůči ATB. 

• Používání antibiotik jako prevence proti bakteriálním infekcím před operacemi v nemocnicích. 

• ATB se ještě donedávna používala jako simulátory růstu pro drůbež a dobytek. Momentálně je to v zemích EU naštěstí zakázáno. 

• Antibiotika jsou součástí některých kosmetických prostředků určených k řešení různých kožních problémů. 

Je však antibiotikum v kosmetice skutečným zlem, kterého bychom se měli vyvarovat? 

Důležité je, pamatovat si, že ATB je lék, což znamená, že by se měl používat s rozumem a výhradně na doporučení lékaře, v daném případě kosmetologa. Jedině tak dokáže skutečně pomoci. 

Antibiotika jsou nejčastěji přidávána do prostředků určených pro léčbu akné, jelikož zabraňují výskytu zánětů a usazování bakterií na citlivějších místech na pokožce. Nezbytným opatřením je proto aplikace léčebné kosmetiky striktně podle návodu na obalu nebo podle předpisu lékaře. Jelikož rezistenci způsobuje také dlouhodobé užívání stejných antibiotik, je potřeba kosmetické přípravky časem vystřídat. Budeme-li se bavit o opravdu zodpovědném a důkladném přístup, tak bychom měli před začátkem používání kosmetických prostředků s antibiotiky zajít na dermatologické vyšetření pokožky. Zde zjistíme přítomnost a citlivost bakterií na pokožce, teprve potom můžeme pokračovat s kosmetickými ošetřeními.  

 

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode